Lessons learned by Floris Schoonderbeek

4 Minuten
studio-floris-schoonderbeek-lolo-new-motion

Deze reeks wordt mede mogelijk gemaakt door Creatief Arnhem.
Geschreven door: Nicole Beaujean

Ontwerper Floris Schoonderbeek (Studio FS): “In 2008 deed ik samen met twee collega’s mee aan een ontwerpwedstrijd van Alliander, Gemeente Arnhem en ontwerpplatform OPA. De opdracht was: ontwerp een laadpaal voor elektrisch autorijden. Goed gezien van Alliander, om bij zo’n vraagstuk ook creatieven te betrekken.  Dirk Claessens, Maarten Verweij (Ontwerpbureau Sinds 1416) en ik besloten ons niet zozeer te focussen op hoe die laadpaal eruit moest zien, maar wat elektrisch rijden betekent voor mensen. Hoe kun je opladen inpassen in het dagelijks leven?  Aan de wedstrijd deden 65 deelnemers mee, allemaal technische bureaus. Wij waren een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar we kregen mooi wél een wild card voor de finale door onze meer conceptuele aanpak.” 

beeld interview Floris Schoonderbeek

Doordat Floris Schoonderbeek vaak opereert op het snijvlak van technologie en creativiteit, heeft hij beide werelden goed leren kennen. Hij ziet uitdagingen voor allebei: 

“In veel technische bedrijven is te weinig ruimte voor creativiteit. Het gaat vaak om functionaliteit, om snelle, goedkope, efficiënte oplossingen. Maak tijd, ruimte en budget vrij om creatieven structureel in je ontwerpproces te betrekken. Maak ze onderdeel van je team, blijvend en vanzelfsprekend. Kijk naar het grotere plaatje, het meta-verhaal. Wees niet te voorzichtig met het delen van je ideeën of te bang om die te testen. Veel complexe vraagstukken van tegenwoordig gaan over transitie. Daarbij gaat het om techniek, maar zeker ook om gedrag. Wees je bewust van die breedte. Zet de mens centraal.”  

Arnhem energiestad
Ook voor creatieven heeft Floris een paar tips: “Wees je bewust van de context van een probleem. Creativiteit kan helpen om een probleem inzichtelijk en tastbaar te maken. Ook jij bent onderdeel van de grote transitie. Onderschat je eigen rol niet. Pak die rol en manifesteer jezelf.  Blijf kritische vragen stellen. Daar zijn creatieven voor op aarde. Hebben we al die innovaties wel nodig? Wat gaan we doen met al die kilowatturen? Hoe kunnen we dingen duurzamer doen?  En: als je gelooft in een project, wordt dan aandeelhouder. Daarmee zit je als gelijkwaardige partij aan tafel en heb je een gedeelde verantwoordelijkheid.  

De creatieve sector in Arnhem kan van grote toegevoegde waarde zijn in elk ander vakgebied. Met IPKW, Connectr, Alliander, Arnhems Buiten en alle relevante opleidingen heeft Arnhem zich bewezen als energiestad. Arnhem heeft zowel het werkklimaat als de energiekennis in huis. Dat biedt mooie kansen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn om de creatieve sector daarbij te betrekken. Niet incidenteel, maar tot in de haarvaten van elk Arnhems bedrijf. Dan gaat de magic mix van energie, innovatie en creativiteit werken. En dat maakt Arnhem een heel aantrekkelijk vestigingsklimaat voor energiebedrijven.”  

Beeld Lolo

Foreland Studios op IPKW
Een ander initiatief van Floris Schoonderbeek c.s. is Foreland Studios. Foreland Studios is een gloednieuwe artistieke onderzoeksstudio op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Tussen alle innovatieve bedrijven werkt Foreland Studios met een interdisciplinair team van onderzoekers (designers, wetenschappers, kunstenaars) aan nieuwe perspectieven op technologische ontwikkelingen. 

Floris: “Op IPKW zitten heel veel technische bedrijven, die stuk voor stuk met innovatie bezig zijn. Wij willen ze uitdagen om óók na te denken over het achterliggende verhaal van een technologisch vraagstuk. De zachte kant van technologie, zou je kunnen zeggen. Daarbij kun je de denkkracht van creatieven goed gebruiken.  

In de workshopomgeving van Foreland Studios kunnen techneuten en creatieven zich samen inzetten voor energietransitievraagstukken. We vinden het belangrijk om beide werelden open-minded te houden voor elkaars kwaliteiten. Om ze bij elkaar te brengen organiseren we evenementen, borrels en netwerkbijeenkomsten. Alles om die magic mix van energie, innovatie en creativiteit te faciliteren en te activeren.”

Ben je benieuwd naar wat Floris Schoonderbeek nog meer gedaan heeft? Lees dan het interview via deze link. Of bezoek ditisarnhem.nl voor meer informatie.

studio-floris-schoonderbeek-lolo-new-motion

Dit artikel is onderdeel van de reeks Arnhem x Creatief. Dit is een samenwerking van Citymarketing Arnhem en Creatief Arnhem.

Creatief Arnhem is de vertegenwoordiger van de creatieve sector in Arnhem. Ze maken zich hard voor de creatieve sector in de volle breedte. Ze behartigen de belangen en initiëren eigen projecten. Ze zijn te bereiken via dit mailadres: wij@creatiefarnhem.nl. Volgen kan op LinkedIn

Wil je hier meer over weten?

 

Related Voorbeelden uit de stad