2023 > 2033: nog 10 jaar te gaan

Koeiensonsbeek_Arnhem_MarcoDerksen

Het duurt nog even, maar op 13 juli 2033 is het exact 800 jaar geleden dat Arnhem stadsrechten kreeg. Ofwel: vanaf juli 2023 nog 10 jaar te gaan. Het is te vroeg om de bitterballen in het vet te gooien of festiviteiten voor te bereiden. Maar zo’n periode van 10 jaar kan uitstekend benut worden om met elkaar aan een gezamenlijke droom voor Arnhem te werken. Het kan werken als versneller/ katalysator en verbinder. In die periode van 10 jaar kunnen we veel met elkaar realiseren. Samen de schouders eronder. In 2033 kijken we terug én vieren we wat we met elkaar voor de stad hebben gerealiseerd.

Citymarketing Arnhem denkt daar graag over mee. We hebben wat eerste gedachten op papier gezet. Puur als denkrichtingen, als inbreng voor het optimaal benutten van die 10 jaar, ofwel 40 seizoenen.

Uitdagende stip op de horizon

Het is alweer even geleden, maar op 13 juli 1233 kreeg Arnhem stadsrechten. 800 jaar. Altijd mooi, zo’n rond getal. Een aansprekend jubileum dat je niet ongemerkt voorbij kan laten gaan. Het is een mooie aanleiding voor een gezamenlijk, inhoudelijk feestje. Nog tien jaar te gaan: dat werkt als een uitnodigende stip op de horizon. En als een inspirerende opdracht die wij onszelf kunnen en moeten geven. Hebben we zo’n stip, zo’n opdracht eigenlijk nodig? Het kan zeker helpen om met elkaar aan iets te bouwen, als een gezamenlijke opgave en als een extra stimulans voor het leveren van positieve bijdragen aan Arnhem. Een gedeelde missie waar we allemaal aan kunnen bijdragen en waar we allemaal baat bij hebben. Voor een ambitieuze “moonshot” is 10 jaar een mooie periode. Gaan we het zoeken in een ‘we gaan naar de Maan’- ambitie, of in iets anders? Wat wordt de kostbare nalatenschap van 10 jaar met elkaar iets heel relevants realiseren, voor Arnhem en -waarom ook niet- de wereld?

In 40 seizoenen
Tussen juli 2023 en juli 2033 zitten 10 jaren, 40 kwartalen. Ofwel: 40 seizoenen. Een mooie periode om, voortbouwend op het werk van velen, gezamenlijk iets extra’s te betekenen voor Arnhem en een sterke nalatenschap te ontwikkelen voor komende generaties. We hoeven natuurlijk niet 10 jaar te wachten om dit soort dromen (of doelen) te realiseren. Als we ons bijvoorbeeld op 31-12-2030 richten, weten we dat het in 2033 zéker gerealiseerd is! En er is niks mis mee, als we eerder dan 40 seizoenen deze doelen c.q. dromen hebben bereikt.

E-laad testlab

Wat zijn onze realistische dromen?

Dromen combineren we met pragmatisme en realisme. Dromen met je ogen open, zoals Presikhaaf University het zo mooi zegt. Dromen, denken, doen. Als je een droom voor jezelf houdt, blijft het vaak bij een droom. Als je je droom deelt met anderen, kan je effectief aan je droom werken. Het delen van dromen zet zaken in beweging. Zoals elke stad dat heeft, zijn er ook in Arnhem uitdagingen die complex zijn. Armoede, verslaving, criminaliteit, eenzaamheid. Het zou naïef zijn om te zeggen dat dit in 2033 allemaal verleden tijd zal zijn. Wat we wel kunnen zeggen: we doen alles wat in ons vermogen ligt om te zorgen voor een vitale, sociale, solidaire, welvarende, duurzame stad. Door met elkaar effectief de kansen te pakken en ieders talent te benutten.

                                                             

Zo maar wat eerste voorbeelden
Waar dromen we van in 2033 als het om Arnhem gaat? Puur even als aftrap, enkele eerste suggesties.

In 2033 (en eerder mag ook!) …
• hebben we oog voor álle bijdragen, krijgt iedereen de waardering die men verdient, en krijgt iedereen de kans talent optimaal in te zetten;
• hebben we het niet meer over ‘noord’ en ‘zuid’ maar gewoon over Arnhem;
• heeft Arnhem maximaal bijgedragen (alles wat in ons vermogen ligt!) aan de energietransitie in Europa en wereldwijd;
• hebben we de creatieve kracht in Arnhem optimaal weten te benutten;
• heeft Arnhem een rol van grote betekenis gespeeld bij de verduurzaming van het mode-ecosysteem;
• is Arnhem een ‘voorbeeld groene stad’, een inspiratie voor steden wereldwijd;
• is de Nederrijn verder ontwikkeld als levendige plek (watertaxi’s?), een blauwe ader door een groene stad, omarmd voor werk en recreatie. Als een rivier die verbindt;
• is de mooie binnenstad groen, levendig, met een aangenaam verblijfsklimaat. Als place to buy & place to meet. Elk jaar top 5 meest baantrekkelijke binnenstad van Nederland;
• vieren en koesteren we vrijheid en zullen dat blijven doen;
• ______________ (laten we de dromen met elkaar vaststellen)

Op 13 juli 2033 vieren we de onschatbare waarde van verbinding, samenwerking en solidariteit.

VCA_Musis-42 kopie
Eco-painting
Han Hydromotive
Laadplein IPKW

Hoe organiseren we het?

We houden het zo simpel mogelijk! Veel ambities van Arnhem kunnen we realiseren door enkele simpele, cruciale en effectieve uitgangspunten te benutten. En we blijven gewoon ons werk doen. De 2023-2033 periode is simpelweg een extra aanleiding om er een schepje bovenop te doen.

Het vergt al met al geen grote organisatie of budgetten. Samenwerking met gesloten beurzen vormt het uitgangspunt. Vooralsnog geen projectbureau waar ideeën kunnen worden ingediend. Het gaat immers vooral om een houding, om het toepassen van effectieve principes. Elkaar weten te vinden.

Zo blijf je op de hoogte
Het is belangrijk elkaar te informeren en inspireren. Via een nieuwsbrief en sociale media. We houden je graag op de hoogte. Meld je hier aan voor ons netwerk en ontvang updates rondom 2023-> 2033 en nog veel meer. We informeren en inspireren je graag. Er zijn uiteraard geen kosten aan verbonden.

 

In 40 seizoenen, met elkaar richting 800 jaar Arnhem
10 tips bijdrage Citymarketing Arnhem